Az örömteli hírt a menyasszony szüleivel illik legelőször közölni, utánuk jönnek a vőlegény szülei, azután pedig a közeli családtagok és barátok, akikkel személyesen, telefonon is tudathatjuk a nagy hírt, bár napjainkban talán a közösségi média platformjain a legelterjedtebb bejelenteni az eljegyzés hírét a szélesebb közönség, távolabbi barátok, rokonok számára. Amint nyilvánosságra kerül az eljegyzés, jönnek a levelek, gratulációk, jó kívánságok, néha még ajándékot is kap a friss jegyespár.

Ha a menyasszony és a vőlegény szülei még nem ismerik egymást, az eljegyzést hivatalosan is bejelentő ebéd vagy vacsora – szűkebb családi körben -, kiváló alkalom lehet arra, hogy összeismertessük őket. Ekkor a hagyomány szerint a vőlegény szülei meghívják a menyasszony szüleit egy közös ebédre/vacsorára. Ezt követően sok pár szívesen rendez nagyobb partit, ahol barátaikkal találkozhatnak és ünnepélyes keretek között is bejelenthetik eljegyzésüket, de ez természetesen nem kötelező eleme az eljegyzésnek. Az eljegyzési ebéden, vacsorán vagy partin nem szükséges, bár sokan szoktak beszédet tartani, viszont illik pohárköszöntőt mondani az eljegyzettekre!

Az Amerikából indult divathullám hatására mások az úgynevezett eljegyzési vacsora vagy parti keretében ünneplik meg az eljegyzést, ahová nem csupán a családtagokat és rokonokat, hanem a közelebbi barátokat, ismerősöket is meghívják. Ez egy nagyobb szabású fogadás, gyakorlatilag egy elegáns elő-esküvő. Ezek után nincs más hátra, mint az ilyenkor szükséges szolgáltatókat keresni, jegyesfotózás és esküvőfotózás, szépészeti segítség, és nyilván nem árt egy felejthetetlen lánybúcsú se…

Kategóriák: Egyéb